PRIJS: € 40,00
WELKOM VANAF: 19:00 UUR
AANVANG: 19:30 UUR
EINDE: ± 22.30 UUR

In 2010 vierden wij voor het eerst de verjaardag van Eetcafé PretZels ook met een whiskyproeverij. Met allemaal even oude whisky’s als het feestvarkentje zelf was geworden, destijds 18 jaar. Die traditie hebben we sindsdien in ere gehouden en uiteraard gaan we dat dit jaar ook doen, voor de achtste keer alweer. PretZels wordt 17 november 25 jaar en dus organiseren we de maandag erop de klassieker onder onze proeverijen, deze keer uiteraard met 6 whisky’s die allemaal 25 jaar oud zijn. Oude whisky’s zijn tegenwoordig steeds schaarser en vooral ook steeds prijziger, dientengevolge is deze proeverij iets duurder dan jullie van ons gewend zijn, maar we hebben toch de prijs van vorig jaar (én het jaar daarvoor) aangehouden, het feestvarkentje legt zelf weer iets meer bij…… Prachtige whisky’s dus, maar niet alleen qua leeftijd, we maken ook een mooie reis door Schotland: we starten – zoals meestal gebruikelijk – in The Lowlands met een Auchentoshan uit de hoofdstad Glasgow, de enige altijd drie keer gedistilleerde Schotse single malt. Vervolgens gaan we noordwaarts voor twee single malts – Glen Keith en Glenfarclas – uit The Speyside, met 48 distilleerderijen en 61,2% van de totale Schotse malt productie de belangrijkste whiskyregio. Daarna gaan we naar The Highlands, nader bepaald The Dornoch Firth ten noorden van Inverness voor een Balblair, een van de 9 oudste nog in productie zijnde distilleerderijen uit de achttiende eeuw. Het alcoholpercentage bepaalt de volgorde van de twee laatste, allebei rokerige whisky’s. Island-hopping dus, eerst naar het belangrijkste whisky-eiland Islay voor een single malt van met afstand de grootste distilleerderij op Islay: Caol Ila. Tenslotte komen we na een zeer korte veerbootreis terecht op het eiland Isle of Jura, waar 147 inwoners het ruimschoots afleggen tegen zo’n 5.000 herten. En de eerste 5 whisky’s het qua alcoholpercentage ruimschoots afleggen tegen de laatste van de proeverij, een Jura op vatsterkte: 60,9%. Aan alle voorwaarden voor een top-proeverij is dus voldaan, de eer is aan jullie om het feestje samen met ons te komen vieren! En natuurlijk, ook de afsluitende traditie met een toost op het volgende jaar houden we hoog in ere……….. op naar 26 jaar PretZels met een cadeautje van de zaak, een 26-jarige Longmorn, terug naar The Speyside, dat kan best wel, zeker samen met een heerlijk dessert als laatste hapje van de avond!

DE 6 TE PROEVEN 25 JAAR OUDE WHISKY’S:

1. Auchentoshan / 1992-2017 / Signatory Vntage / Lowlands / 47,9% / NC /
Fles nummer 55 van 184, gerijpt in bourbon barrel nummer 538

2. Glen Keith / 1991-2016 / The Ultimate / Speyside / 46% / NC & NCF
Fles nummer 10 van 234, gerijpt in bourbon barrel nummer 73635

3. Glenfarclas / 25 / Official Distillery Bottling / Speyside / 43%

4. Balblair / 1990-2016 / Second Release / Official Distillery Bottling / Highlands / 46% / NC & NCF

5. Caol Ila / 25 / Official Distillery Bottling / Isle of Islay / 43%

6. Jura / 1989-2015 / Isle of Jura / 60,9% / NC /
Fles nummer 80 van 194, gerijpt in bourbon barrel 30729

EN OM TE TOOSTEN OP 26 JAAR PRETZELS, 26 JAAR OUD:

7. Longmorn / 1990-2016 / The Ultimate / Speyside / 46% / NC & NCF /
Fles nummer 59 van 290, gerijpt in hogshead nummer 8622

Uiteraard verwennen we jullie als altijd – maar deze feestelijke proeverij zeker – met heerlijke hapjes uit onze keuken en natuurlijk staat er ook weer voldoende water en brood op tafel.

          

Presentator Bert Rutkowski, 59 jaar, is al veertig jaar werkzaam in de horeca. Deze maand 25 jaar geleden begon hij zijn eigen Eetcafé PretZels met meteen al veel aandacht voor zijn reeds in de jaren tachtig ontstane hobby: whisky. Bert beweert wel eens inmiddels meer whisky te hebben gestudeerd dan rechten op de universiteit. Hij vindt uiteraard vooral de praktijklessen zeer boeiend, zijn laboratorium telt inmiddels meer dan 700 flessen aan de 4 wanden van PretZels, allemaal eerst proefondervindelijk door hem zelf getest natuurlijk. Slainthe!

 

AANMELDEN:
Dit kan telefonisch (046 4 51 53 52) of per e-mail (whisky@pretzels.nl). Het kan natuurlijk ook mondeling in PretZels. Tenslotte via de rode knop meteen hier onder.

BETALEN:
Het inschrijfgeld dient na bevestiging van deelname voor 14 november te zijn overgemaakt op rekeningnummer NL44RABO0129133035 t.n.v. PretZels o.v.v. PretZels 25.

LET OP:
Bij niet tijdige betaling vervalt automatisch het recht op deelname. Houders van whiskycadeaubonnen ook aanmelden. Niet komen opdagen, geen restitutie!