Erdinger Weissbräu

/, Weizen/Erdinger Weissbräu

Erdinger Weissbräu

 5,00

Op fles 50 cl, een halve liter lang lekker dus.
Hefe-Weizenbier (Weissbier) uit het Beierse stadje Erding, sinds 1886 gebrouwen, uiteraard volgens het Reinheitsgebot van 1516, dus geen kruiden toegevoegd.

Kenmerken: , .

Product Description

Erdinger Weißbräu (Privatbrauerei Erdinger Weißbräu Werner Brombach GmbH) is een Duitse bierbrouwerij uit Erding, ten noordoosten van München, Beieren. De oorsprong van het biermerk ligt in 1886 wanneer een weizenbierbrouwerij in Erding wordt geopend. Bedrijfsleider Franz Brombach gaf de brouwerij in 1949 de naam Erdinger Weißbräu. Het bekendste product van de brouwer is dit Erdinger Weißbier, maar men produceert nog een negental andere biervariaties.

Weizenbier of Weißbier is een tarwebier van Zuid-Duitse of Beierse oorsprong. Dit tarwebier wordt gebrouwen volgens hoge gisting. Tarwebieren gebruiken naast gerstemout ook minstens 55% tarwemout als grondstof. De gebruikte gisten produceren veel esters, verantwoordelijk voor de fruitige, kruidige smaken, vergelijkbaar met banaan en kruidnagel. Wat naam betreft zou je vermoeden dat het van oorsprong Belgische witbier en het Duitse weizenbier ongeveer hetzelfde zijn, maar toch is er een duidelijk verschil. In weizenbier wordt minder hop gebruikt, waardoor de smaak minder bitter is, en worden er geen kruiden toegevoegd. Bovendien is de tarwe in witbier niet gemout.

Er bestaan vier verschillende soorten Weizenbier, ons Erdinger is bijvoorbeeld een Hefeweizen:

Hefeweizen: blond, met gist, dus ongefilterd. Andere voorbeelden zijn Paulaner Hefe-Weißbier, Franziskaner Hefe-Weissbier, Weihenstephaner Hefeweissbier en Hoepfner.
Dunkelweizen: donker, ongefilterd.
Kristallweizen: blond, gefilterd, zoals Weihenstephaner Kristall en het kristalweizen van de uitvinders van het biertype: Edelweissbrauerei Farny.
Weizenbock: extra sterk (rond de 8 procent). Bijvoorbeeld Schneider Hopfen-Weisse (blond) en Schneider Aventinus (donker).
Weizenbier, in het bijzonder de hefeweizenvariant, is een populair biertype dat thans in heel Duitsland wordt gebrouwen.

Ook in Nederland (Brand bijvoorbeeld), Oostenrijk, Tsjechië, de Scandinavische landen en Noord-Amerika zijn er diverse brouwerijen die Weizenbier produceren.