Duvel van Moortgat

/, Ale/Duvel van Moortgat

Duvel van Moortgat

 4,50

Een aangename dorstlesser, met een uitgesproken hopkarakter, droge en toch licht alcoholzoete smaak, stevige schuimkraag, fijn aroma en een subtiele bitterkracht. Altijd lekker!
De naam Moortgat stamt van Jan-Leonard Moortgat, die in 1871 zijn boerderij-brouwerij sticht.
Duvel is nog steeds in handen van de familie Moortgat, de vierde generatie alweer……
De naam Duvel bestaat sinds 1923, iemand proefde het bier en riep: Amai, da's 'nen duvel!
De giststam komt sinds 1918 uit Schotland, van een lokale brouwerij…….

Kenmerken: , .

Product Description

Duvel is een natuurlijk bier met een subtiele bitterheid, een verfijnd aroma en een uitgesproken hopkarakter. Het aparte brouwproces, dat zo’n 90 dagen duurt, garandeert een pure stijl, een delicate pareling en een aangename alcoholzoete smaak.

HET BROUWPROCES
Gerst is het belangrijkste ingrediënt van Duvel. Gemoute gerst wordt tot kiemen gebracht en zetmeel breekt af tot suikers. Deze suikermassa heet wort. In een volgende stap wordt de wort gekookt. Het bier krijgt zijn typische bitterheid door de toevoeging van verschillende aromatische hopsoorten uit Slovenië en Tsjechië. Nadien zorgt een centrifuge ervoor dat alle hopresten verdwijnen.

Duvel gist voor een eerste keer in kuipen, bij 20 tot 26°C. De brouwer gebruikt hiervoor zijn eigen kweekcultuur. De oorspronkelijke giststam is afkomstig uit een lokale brouwerij in Schotland, die Victor Moortgat in de jaren 1920 zelf selecteerde. Na de rijping in de lagertanks, waar het bier wordt afgekoeld tot -2°C, is de drank klaar om te bottelen. Door de toevoeging van extra suikers en gist hergist het bier opnieuw in de fles. Dat gebeurt in de warme kelders (24°C) en duurt twee weken. Nadien komt het bier terecht in koude kelders, waar het zes weken rijpt.

Het staat met grote letters op de gevel van de brouwerij: Sssst hier rijpt den Duvel…. En dat is zeker waar, want na de botteling van het bier in de fles laten we Duvel rusten: 2 weken in de warme kelders en 6 weken in de koude kelders van de brouwerij. Alles om Duvel optimaal te laten rijpen tot de perfecte smaak. Een team van bierspecialisten controleert dagelijks het proces door middel van smaakanalyses. Pas wanneer Duvel na 90 dagen zijn rijke smaakpalet heeft bereikt, mag het de brouwerij verlaten.