De Koninck Triple d’Anvers

/, Tripel/De Koninck Triple d’Anvers

De Koninck Triple d’Anvers

 4,50

Geen echte trappist, ook geen abdijbier, maar wel een heerlijke triple uit de stad.

Kenmerken: , .

Product Description

Triple d’Anvers is een echte Belgische tripel, maar dan op z’n Antwaarps. Brutaal en uitbundig, maar met een heel groot hart. Een ode van de brouwer aan ’t Stad. Je zal het snel merken: dit is een flesje boordevol goesting. Laat je verrassen door de lichtzoete smaak van de eerste slok en de frisse, sprankelende toetsen. Geniet van het fruitige aroma en het subtiele samenspel tussen karamel- en bleke mouten.

DE FACTS
BROUWERIJ: STADSBROUWERIJ DE KONINCK – MECHELSESTEENWEG 291 – 2018 ANTWERPEN
SINDS: 1833
STIJL: Belgische tripel
AROMA: Een mooi evenwicht tussen fruitige en happige geuren met een zoete toets op de achtergrond
HOP: Saaz-Saaz
UITZICHT: Goudblond en helder met een rijke witte schuimkraag
HOUDBAARHEID: Fles: 24 maanden na botteling Vat: 9 maanden
SERVEREN: Ideale temperatuur 7-9°C
ALCOHOLPERCENTAGE: 8.00

Tripel is een zwaar bovengistend bier, met een hergisting op fles. De kleur varieert tussen blond en amber. Hij heeft meestal een sterke moutige en/of hopbittere smaak. Tripel heeft een alcoholpercentage van 7 tot 9%. Het hoge percentage komt niet noodzakelijk uit de hoeveelheid graan, er wordt eventueel suiker (in de vorm van glucose) toegevoegd om het hoge alcoholpercentage te bereiken. Door het hogere alcoholpercentage heeft tripel ook een hoger koolzuurgehalte.

De oorsprong van de term is onbekend, hoewel de belangrijkste theorie is dat het op de een of andere manier de kracht van het bier aangeeft. De naam werd gebruikt in 1956 door de Trappistenbrouwerij in Westmalle om hun sterkste bier een naam te geven, hoewel zowel de term tripel en het soort bier (sterke Pale Ale) al voor 1956 bestonden. De Westmalle-Tripel werd met de naam op grote schaal gekopieerd door de brouwerijen van België, en in 1987 breidde een andere Trappistenbrouwerij, de Koningshoeven in Nederland, haar assortiment uit met het bier ‘La Trappe Tripel’. Later waaide deze benaming over naar de Verenigde Staten en andere landen, en wordt nu gebruikt door een reeks van seculiere brouwers voor een ​​sterke Pale Ale in de stijl van Westmalle-Tripel.

Hoewel brouwers altijd hun eigen invulling geven aan een stijl (waardoor verschillen kleiner zijn en kunnen vervagen) zijn er veel verschillen, zowel in alcohol, kleur en smaak. Hieronder een overzicht op een aantal karakteristieken, zodat je kunt zien wat de verschillen zijn:

Dubbel
Kleur is koper tot donkerbruin
ABV is 6.0 tot 7.5 %
EBU (bitterheid) is 15 tot 30
EBC (kleur) is 40 tot 80
Bovengistend
Smaak: Zoet, licht bitter, fruitig, gekarmeliseerde mout, kruidige hopsmaak, plakkerig mondgevoel

Tripel
Kleur is (goud)blond
ABV is 7.0 tot 9.5 %
EBU (bitterheid) is 15 tot 40
EBC (kleur) is 10 tot 25
Bovengistend
Smaak: Zoet, medium bitter, licht fruitig, bleke (pils) mouten, kruidige hopsmaak, vol mondgevoel, alcoholische smaak, plakkerig mondgevoel. Soms ook een koriander smaak.

Quadruppel
Kleur is koper tot donkerbruin
ABV is 8.0 tot 12.0 %
EBU (bitterheid) is 17 tot 40
EBC (kleur) is 60 tot 95
Bovengistend
Smaak: Licht zoet, licht bitter, licht fruitig, donker fruit, pruimen of rozijnensmaak, gekarmeliseerde mout, karamel of toffesmaak, chocolade, vol mondgevoel, alcohol smaak, plakkerig mondgevoel. Soms ook iets van geroosterde mouten of chocolade.