Brand Oud Bruin

///Brand Oud Bruin

Brand Oud Bruin

 3,50

Donkerbruin, zoet bier met een lichte karamelsmaak en een wat lager alcoholpercentage.
“Oud” verwijst naar de bovengistende brouwmethode die vroeger werd gebruikt.
Sinds 1945 is het bier ondergistend.
Altijd geserveerd in een fles van 30 cl.
Uiteraard is dit ook het bier voor de varianten met pils: Vlemke, Sjoes en Hauf-om.

Kenmerk: .

Product Description

Mildzoete klassieker
Brand Oud Bruin is typisch Limburgs. Het heeft een milde, zoete smaak, waarin de bierbitterheid vrijwel wegvalt.
Oud Bruin is het oudste bier van Brand en is het hele jaar verkrijgbaar.

Ingrediënten:
Water, gerstemout, hop, caramel (E150), zoetstof: Sacharine.

Stamwort: 8.2 Gew. %
Alcohol: 3.5 Vol.%
Bitterheid: 16 EBE
Gisting: Ondergistend bier
Kleur: 105 EBC, donkerbruin
Helderheid: Briljant
Schuim: Cremekleurig
CO2: Matig

De historie van de Brand Brouwerij gaat terug tot het begin van de veertiende eeuw. Brouwen was toen een ‘heerlijck recht’ en de inwoners van Wijlre waren verplicht het bier af te nemen. Hierin kwam pas verandering na 1795 door de Franse bezetting. Weer een eeuw later, rond 1870, werd de invloed van de industriële revolutie voelbaar en schakelden veel brouwerijen over op stoomkracht. De Brand Bierbrouwerij B.V. wordt gezien als de oudste brouwerij in Nederland. De brouwerij wordt immers reeds in 1340 genoemd in officiële documenten. De brouwerij in Wijlre werd in 1871 aangekocht door Frederik Edmond Brand. Het brouwen zat deze, van oorsprong, spoorwegbouwer niet echt in het bloed, maar zijn zonen Henri en Mathieu des te meer. Dankzij de koelinstallatie introduceerden zij in 1902 een nieuw type ondergistend bier dat veel langer houdbaar was: het eerste Brand Pilsener Bier. In 1935 namen August en Frits Brand de plaats in van hun vaders Henri en Mathieu. Jan Brand, de jongere broer van August, werd adjunct-directeur. Twee jaar later hadden ze de brouwerij totaal vernieuwd en openden ze een unieke ontvangstruimte: ’t Kelderke. Nog altijd is dat de plek waar bezoekers gastvrij worden ontvangen. In de jaren die volgden, kende de Brand Bierbrouwerij vele hoogtepunten. In het jaar 1961 werd Brand Bier bij koninklijke beschikking hofleverancier. In 1971 vierde de brouwerij haar eeuwfeest, ontving het predicaat koninklijk en trad Thijs Brand in dienst, die sinds 1978 één van de twee directeuren was. In 1989 nam Brand een ingrijpend besluit door een alliantie aan te gaan met Heineken. Dat verhinderde overigens niet dat Brand volledig zelfstandig in de biermarkt bleef opereren. Bier brouwen is een ambacht. Bij Brand is het ook een familietraditie. De brouwers van Brand gebruiken al generaties lang alleen natuurlijke grondstoffen: gerst, hop, water uit eigen bronnen en gist. Brand bier is zuiver bier en wordt gebrouwen volgens het befaamde Reinheitsgebot uit 1516. Water heeft Brand direct bij de hand. De brouwerij put het nog altijd uit natuurlijke bronnen op het eigen terrein, op meer dan 70 meter diepte. De gerst heeft meer aandacht nodig. Brand koopt alleen raszuivere zomergerst uit diverse landen en mengt dat zelf om de gewenste kwaliteit te krijgen. De gerst wordt in een mouterij vermout en daarna in de brouwerij gezuiverd en geplet. Brand gebruikt verschillende eigen gistsoorten en hoprassen als Saaz, Tettnang, Hersbrucker en Spalt. Kenmerkend voor Brand is dat het bier niet wordt gepasteuriseerd. In april 2000 nam Thijs Brand op 60-jarige leeftijd afscheid als directeur. Voor het eerst sinds 1871 heeft er sindsdien geen Brand meer zitting in de directie van de brouwerij. Vanaf 16 september 2003 promoot Heineken het merk Brand als het meest premium pilsenermerk in de Nederlandse markt. De afzet van Brand Bieren steeg sinds 2006 naar meer dan een miljoen hectoliter per jaar: ‘Echte Smaak Blijft, Brand Sinds 1340’.