Ouzo 12

Ouzo 12

 3,75

Ouzo is een van de nationale alcoholische dranken van Griekenland, naast de brandy Metaxa en de grappa’s tsipouro en tsikoudia. De belangrijkste ingrediënten zijn anijs, water en druiven. De smaak is vooral die van anijs. Puur, met ijsblokjes of met ijsblokjes en water.

Kenmerk: .

Product Description

Ouzo 12 is een kristalheldere ouzo. De naam is afkomstig van ‘Barrel No. 12’, het vat waar de 1e batch Ouzo 12 in werd gemaakt. Ouzo 12 heeft een geschiedenis die teruggaat tot 1880. Hij is rijk van smaak, in het hart van Ouzo 12 ligt de karakteristieke anijs smaak, aangevuld met zorgvuldig geselecteerde kruiden en specerijen zoals anijszaad, steranijs, nootmuskaat, koriander en kaneel.

Ouzo, de alcoholische anijsdrank uit Griekenland
Ouzo (ούζο) kan je zowel puur als met koud water drinken. Puur is de drank helder, maar als er water toegevoegd wordt, dan krijgt de ouzo een wittige kleur, dit komt door de anijsolie die in de ouzo verwerkt is. Ouzo kan je beter niet in de koelkast bewaren, omdat er dan kristalachtige schilfertjes in komen. Ouzo heeft een alcoholpercentage van rond de 44%, het wordt gemaakt van anijs en water, geperste druiven en verschillende kruiden. De precieze verhouding verschilt per merk. Op het eiland Lesbos staan meer dan 20 ouzofabrieken. Veel ouzofabriekjes zijn in familiehanden en hebben geheime recepten, waardoor er veel verschillende smaken zijn. De twee grootste ouzo-plaatsen op Lesbos zijn Plomari en Mytilini, maar ook kleine plaatsjes hebben hun eigen ouzo.

Ouzo heeft een alcoholpercentage tussen de 37,5 en 44% ABV. Sinds 25 oktober 2006 heeft ouzo binnen de Europese Unie de status van beschermde oorsprongsbenaming. De basis van ouzo is alcohol van 96% die van verschillende landbouwproducten mag worden gestookt. Vervolgens wordt dit op smaak gebracht met (ster)anijs en andere kruiden zoals koriander, kruidnagel en kaneel. De beste ouzo voegt de aroma’s toe door de alcohol te mengen met de kruiden en de drank daarna te herdistilleren in koperen ketels. Aan het eindproduct mag nog suiker worden toegevoegd.

De afkomst van de naam Ouzo is niet met zekerheid bekend, maar men zegt dat een bedrijf dat de drank naar Marseile uitvoerde op de kisten de woorden “Uso Massalia” had staan, wat wil zeggen “voor gebruik in Marseille”. Deze zin werd later synoniem voor goede kwaliteit ouzo, Massalia werd weggelaten en van Uso maakte men Ouzo. Een meer waarschijnlijke verklaring van de herkomst geeft Gerard Clauson in zijn boek An Etymological Dictionary of Pre-Thirteenth Century Turkish (Oxford, 1972). Op bladzijde 288 zegt hij dat het woord “ouzo” is afgeleid van het woord “üzüm”, wat druiven betekent in het Turks.